Büyükdere Caddesi: İstanbul'un Ekonomik ve Sosyokültürel Gelişiminde Bir Odak Noktası

  • 12.09.2023

Büyükdere Caddesi: İstanbul'un Ekonomik ve Sosyokültürel Gelişiminde Bir Odak Noktası

Büyükdere Caddesi, İstanbul, Avrupa Yakası'nda yer alan ve Şişli Camii'nden başlayıp Hacıosman Bayırı'na kadar uzanan bir 13.5 km’lik uzun bir caddedir. Cadde, Mecidiyeköy, Esentepe, Zincirlikuyu, Levent ve Sanayi mahallelerinden geçerek Maslak Kavşağı'nı da içine alır. Yoğun bir araç trafiği ve belli bölgelerinde yoğun bir yaya trafiği bulunmaktadır.


Özellikle başlangıç noktası olan Mecidiyeköy bölgesinde yaya trafiği ve araç trafiğinin en hareketli olduğu bölgesidir. İstanbul’da en fazla plaza ve gökdelen Büyükdere caddesi üzerinde bulunmaktadır.

Bir çok banka genel merkezi de Büyükdere caddesi üzerinde yer almaktadır. İstanbul’un beyaz yaka nüfusunun önemli bir kısmı da burada bulunan plazalarda çalışmaktadır. 


Büyükdere Caddesi, İstanbul'un ekonomik ve sosyokültürel gelişiminde önemli bir rol oynamıştır.


Büyükdere Caddesi Tarihi Gelişim

Büyükdere Caddesi'nin tarihi, 19. yüzyıla kadar uzanmaktadır. II. Mahmud döneminde (1808-1839), Maslak bölgesi av ve dinlenme alanı olarak kullanılmaktaydı. II. Abdülhamid'in veliahtlığı döneminde ise bölge yerleşim alanı olmaya başlamış ve kasırlar inşa edilmiştir.

Yüzyılın başlarında, Büyükdere Caddesi'nde sanayileşmenin temelleri atılmaya başlandı. Cadde üzerinde çeşitli sanayi tesisleri kuruldu. Bu tesisler, başta ilaç sanayi olmak üzere farklı sektörlerde faaliyet gösteriyordu. 1950'li yıllardan itibaren Büyükdere Caddesi, İstanbul'un en önemli sanayi merkezlerinden biri haline geldi.

1980'li yıllardan itibaren, Büyükdere Caddesi'nde sanayileşme yerini hizmet sektörüne bıraktı. Cadde üzerinde çeşitli iş merkezleri, dükkanlar, alışveriş merkezleri ve gökdelenler inşa edildi. Büyükdere Caddesi, İstanbul'un önemli bir finans ve iş merkezi haline geldi.


Ekonomik Önemi

Büyükdere Caddesi, İstanbul'un ekonomik gelişiminde önemli bir rol oynamaktadır. Cadde üzerinde yer alan iş merkezleri, alışveriş merkezleri, dükkanlar ve gökdelenler, İstanbul'un ekonomisine önemli katkılar sağlamaktadır. 

İlginizi çekebilir: Beyoğlu - İstiklal Caddesi

Aşağıda bulunan iletişim bilgilerinden bize ulaşabilir veya Hizmet Talep Formunu doldurabilirsiniz.


      REDSTONE CADDEDÜKKAN
 WhatsApp'tan Hemen Mesaj Gönder
  0532 232 03 62
  0212 244 13 14
  info@caddedukkan.com


Hizmet Talep Formu

Paylaş