Yatırımlık Dükkan Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

  • 08.12.2019

Yatırımlık Dükkan Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar


Birikimi ile yatırım yapmak isteyen kişilerin önemli tercihlerinden biri de cadde üzerinde bulunan bir dükkanı satın almaktır. Her yatırım aracında olduğu gibi  yatırımlık dükkan satın  alırken de dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Bu noktalara dikkat ederek yatırımlık dükkan araştırması yapabilirsiniz veya bir uzmandan destek alabilirsiniz.

Lokasyon
Dükkan yatırımı için kesinlikle en kritik konudur. Satın alacağınız dükkanı  kurumsal firmalara kiraya vermek  ve pasif gelir elde etmek istiyorsanız dükkanın lokasyonuna çok dikkat etmeniz gerekir.  

Özellikle yaya trafiğinin yoğun olduğu bölgede bulunan dükkan yatırımı yapmak en doğru karar olacaktır.  Bir çok yatırımcı ve kurumsal firma dükkan kiralamak istediğinde  öncelikle iyi lokasyonlarda bulunan dükkanları kiralayacaktır. 

Dükkanın Cephesi

Aynı caddede bulunan dükkanlar içinde ilk tercih edilen dükkanlar cephesi daha geniş olan dükkanlardır. Cephesi geniş olan dükkanlar dükkan kiralamak isteyen firmalara daha geniş vitrin alanı sunacağı için öncelikle bu dükkanları seçeceklerdir.

Kira Getirisi ve Yeniden Kiralama Rakamı

Yatırım için satın almak istediğiniz dükkanı kiraya verebilirsiniz veya içinde bir kiracı olabilir. Kiracının ödediği kira rakamı ve  yeniden kiralama rakamını iyi araştırmanız gerekir. Kiracının ödediği güncel kira bedeli yeniden kiralama rakamına göre daha düşük veya daha yüksek bir bedel olabilir. Bu konu ile ilgili destek almak isterseniz caddedükkan.com ile iletişime geçebilirsiniz.


Dükkanın Hangi Sektörlere Uygun Olduğu 

Yatırım için satın alınan dükkan  kiraya verilmek istendiğinde ne kadar çok sektöre uygunsa kiralama süresi de o kadar kısa olacaktır. Özellikle  Cafe -Restoran sektörüne uygun olması büyük avantaj sağlayacaktır. Dükkan kiralamak isteyen kurumsal firmalar genelde Cafe - Restoran, Fast Food sektörlerinde faaliyet gösteren firmalardır. Diğer kiralık dükkan arayanlar genellikle Bujiteri, Kozmetik - Parfümeri, Gsm Firmaları, Tekstil, Market, Mobilya vb sektöründe bulunan kurumsal firmalardır. Bu konu biraz daha uzmanlık  gerektiren bir durum olduğu için bir uzmandan destek alabilirsiniz.


Dükkan Alt Yapısı

Dükkanın Hangi Sektörlere Uygun Olduğu konusunda belirtildiği gibi özellikle gıda sektörü için uygun baca, havalandırma, wc  alt yapısı olan ve özellikle bahçe, teras vb açık alana sahip dükkanlar satılırken veya kiraya verirken önemli bir kriterdir. Daha çok tercih edilen dükkanlar olduğu için yine bu dükkanlarda kısa zamanda kiraya verilebilir ve amortisman süresi biraz daha uzun olabilir.

Dükkanda Bulunan Kiracı Profili 

Yatırım için satın almak istediğiniz dükkanın içinde bulunan kiracı profilini ve durumunu bilmeniz gerekir. Dükkanı kullanan kiracının  kurumsal bir firma olması veya kurumsal olmasa bile uzun süreli bir kiracının olması ve kiracının iş yapabilme durumunu araştırmanız gerekir. Kurumsal kiracısı veya uzun süreli bir kiracısı bulunan dükkanlarda kira ödemeleri konusunda genelde sorun yaşamazsınız.

Dükkanın Kiraya Verilme Süresi

Satın almak istediğiniz dükkanda kiracı yoksa veya içinde olan kiracının çıkmak istemesi halinde ne kadar süre içinde ve hangi rakamdan kiraya verilebileceğini bilmek önemlidir. Bununla ilgili bir ekspertiz firması ile çalışabilir veya destek için caddedükkan.com ile iletişime geçebilirsiniz.

Amortisman Süresi ( Kira Geri Dönüş Süresi )

Yatırımlık Dükkan satın alırken dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biri dükkanın kendini amorti etme süresidir. Güncel ödenen kira rakamı veya reel kira değerini öğrenip kira bedelinin kaç yılda dükkan fiyatını amorti ettiğini hesaplamanız gerekir. 

Amortisman süresini yatırımın sağladığı kira geliri ile dükkan satış bedelin kendisini geri ödeme süresi olarak tanımlayabiliriz.

Amortisman süresi dükkan kira getirisinin, satın alınan dükkan için ödenen bedelin ne kadar sürede geri ödendiğine bakılarak hesaplanır

Örnek vermek gerekirse; 1.00.000 TL'ye alacağınız dükkanın aylık 5.000 TL kira getirisi olduğu durumda; 1.000.000 / 5.000=200 ay amortisman süresi vardır.  Bu da yaklaşık 16,5 yıla denk gelir.  Türkiye’de dükkanlar için ortalama amortisman süresi 17 yıldır. Aşağıda belirtilen kriterlere göre  bu süre genellikle 10 ile 30 yıl arasında değişir. 

Dükkan Amortisman Süresini Etkileyen Faktörler 

Dükkan amortisman süresini etkileyen bir çok faktör vardır fakat bunlardan en önemlisi dükkanın bulunduğu lokasyondur. Genelde bulunduğu ilin en kalabalık bölgelerinde olan dükkanlarda amortisman süreleri ortalamalara göre daha uzundur, bunun sebebi ise bu lokasyonlarda bulunan dükkanların genelde hiç boş kalmaması ve her zaman kiracı bulabilmenizdir. Diğer bir avantajı ise bu dükkanları kurumsal firmalar daha çok tercih ederler. Kurumsal kiracısı olan dükkanlarda  genellikle kira ödememe, kirayı düzensiz ödeme gibi sorunlar yaşanmaz. Bu yüzden yatırım yaptığınız dükkanda düzenli kira geliriniz olur. 

Dükkan amortisman süresini etkileyen faktörlerden  biri de yatırım için satın aldığınız dükkanın yasal durumudur.  Bazı gayrimenkuller dükkan olarak kullanılmasına rağmen resmi kayıtlarda mesken olarak kayıtlı olabilir. Bu şekilde olan gayrimenkuller her sektöre kiraya verilemeyeceği için daha az kira getirisine sahip olurlar veya yeniden kiraya verildiğinde  bölge emsallerine göre nispeten daha düşük bir bedel ile kiraya verilebilir. Bu durumda amortisman süresi daha yüksek olabilir.  

Fiyat Kriteri

Dükkan fiyatlar yükseldikçe amortisman süreside daha kısa olur. Örnek 1 milyonluk dükkanın amortisman süresi 20 yıl olabilirken 50milyonluk dükkanın amortisman süresi 15 yılın altına düşebilir.  Bunun sebebi arz - talep dengesidir. Düşük fiyatlı dükkan almak isteyen yatırımcı sayısı yüksek fiyatlı dükkan almak isteyen yatırımcı sayısına göre çok daha fazladır. Yüksek fiyatlı dükkan almak isteyen yatırımcı sayısının az olması o dükkanın satışını da zorlaştıracağı için dükkanı satan kişi veya kurumlar daha uygun bir fiyattan satmak zorunda kalabilirler.  caddedukkan.com 

Dükkan Fiyatını ve Amortisman Süresini Etkileyen Diğer Faktörler

Bina Yaşı

Otopark Durumu

Dükkanın masraf durumu

Satılık Dükkanları Görmek İçin Tıklayınız.


Yapı Market sektöründe bulunan Kurumsal Firmaya Uygun Kiralık yeriniz varsa bizimle iletişime geçebilirsiniz. 

 
 WhatsApp Mesaj Gönder
  0532 232 03 62
  0212 244 13 14
   info@caddedukkan.com

Hizmet Talep Formu

Paylaş