Pandemi Dönemi AVM / Cadde Dükkanları ile Perakende Sektörü

  • 23.05.2020

Pandemi Dönemi AVM / Cadde Dükkanları ile Perakende Sektörü

PDF olarak indirmek için tıklayınız.

Pandemi dönemi, Covid 19 salgınının Çin’de ortaya çıkıp, tüm dünyayı etkisi altına alması ile birlikte başlayan ve bununla birlikte çeşitli önlemleri ortaya çıkaran özel bir süreçtir. Sağlıktan, günlük yaşama, iş yaşamından sosyal faaliyetlere kadar oldukça geniş bir alanda etkileri bulunan sürecin, alışveriş alışkanlıklarına etki etmemesi ise şaşırtıcı olurdu. Salgın ile birlikte dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de AVM’lerin geçici olarak kapatılmasına karar verildi. Bu sadece bir önlemdi ancak, salgının boyutu büyüdükçe, tüketici alışkanlıklarında ciddi değişiklikler ortaya çıktı. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki salgın sona erdiğinde artık farklı bir düzen ile karşılaşacağız ve insanların alışveriş alışkanlıklarında da ciddi farklılıklar gözlenecek. Kısacası Pandemi döneminin pek çok etkisi, kalıcı olacak. 

Gerçekleştirilen anketlere göre ise artık kadınlar daha az kuaför ve benzeri kişisel bakım hizmetlerini tercih edecek. Pandemi süreci ile birlikte her iki kadından biri artık saç boyama, saç kestirme ve benzeri hizmetler için kuaföre gitmeyeceğini belirtmeye başladı. Yine yapılan araştırmalara göre salgın sonrası alışveriş tercihleri ciddi anlamda değişikliğe uğradı. İnsanlar AVM içerisindeki mağazalar yerine cadde üzerindeki mağazaları tercih edeceklerini belirtiyorlar. Hatta ülkemizde AVM’lerin açılması ile birlikte bunun uygulandığını yani AVM içerisindeki dükkanlar yerine cadde üzerindekilerin tercih edildiğini birebir görüyoruz. 

Restoran ve kafe gibi mekânlarda da durum çok farklı değil. Yiyecek sektörünün de bu süreçte önemli boyutta etkilendiğini görüyoruz. AVM içerisinde yer alan restoranların, salgın öncesi dönem ile kıyaslandığında artık daha az tercih edileceğini söylemek mümkün. Bunun yerine insanlar artık cadde üstü restoran ve kafeleri tercih edeceğini belirtiyor, daha ferah ve daha az kalabalık yerler ön plana çıkıyor. Peki, insanları buna iten nedir? Neden AVM içindeki dükkanlar yerine cadde üstü olanları tercih ediyorlar?

Cadde Dükkanlarının AVM Dükkanlarına Göre Avantajları

Cadde dükkanları, pek çok sebeple ön plana çıkmaktadır. Bunların başında elbette ki, Covid-19 salgını sebebi ile insanların kapalı alanlara girmek istememesi geliyor. Cadde üstü dükkanlar ise bir AVM ile kıyaslandığında çok daha konforlu ve ferah bir seçenek oluyor. Büyük AVM’lerde kalabalık içerisinde zaman geçirmek yerine, açık havada yürüyüp, cadde üzerinde yer alan dükkanları ziyaret etmek çok daha cazip olmakta... Diğer taraftan bu tür dükkanlar, açık hava bölümleri ile de avantajlı. Özellikle restoran, Kafe ve benzeri yiyecek sektörü adreslerinde açık havada yer alan masalar, daha fazla tercih edilecek gibi görünüyor. Özellikle bahçe, teras ve benzeri bölümleri olan dükkanların daha fazla potansiyele sahip olacağı aşikâr… AVM içerisinde yer alan dükkanlar ise bir adım daha geride kalacak ve daha az tercih edilecek gibi görünüyor.

Gelecek Dönemde Dükkanların Dönüşümü Nasıl Olacak?

Koronavirüs salgını ile birlikte, dünya bir bütün olarak değişim ve dönüşüm sürecine girdi. Bu süreç, akla gelmeyecek yeni kuralları, tedbirleri ve uygulamaları da beraberinde getirdi. Buna göre mağaza ve dükkanların da bir dönüşüm içerisine girmesi ve müşterileri için çeşitli önlemler alması gerekiyor. Örneğin, gıda sektörü için artık kalabalık masaların değil de 2 kişilik masaların daha çok tercih edileceğini söyleyebiliriz. Buna göre de mekân dizaynları değiştirilecek, bu tür ek önlemler ile revizeye gidilecektir. Tekstil sektörünün ise deneme kıyafetleri için teknolojiden yardım alması, örneğin her model için hijyenik birer alternatif üreterek müşterilerine bunları sunması, Covid-19 gibi salgınlara karşı bir önlem olacaktır. Marketler için ise kendin öde sisteminin yani kasiyersiz ödeme sisteminin daha da ön plana çıkacağını söyleyebiliriz. Şu an bazı marketlerde kısıtlı bir şekilde kullanılan bu sistem, bir zorunluluk olarak daha da yaygınlaşacaktır. 

Dezenfektanlar ve dezenfekte etme sistemleri üzerindeki çalışmalar sürdürülecek ve gelecek dönemde hızlı dezenfekte uygulaması mümkün olacaktır. Bu sayede çeşitli dükkanlar, restoran, kafe ve mağaza gibi pek çok farklı alan, daha güvenli hale gelecektir. 

Pandeminin Sektöre Olumsuz Etkileri

Pandemi süreci, bir olağan üstü durum olarak, hemen hemen her sektörde olağan üstü etkilerde bulundu. Birebir alışverişin azaldığı ve insanların online alışverişe yöneldiği bu dönem, pek çok mağazanın kapanmasına varan bir süreci işaret ediyor. Çünkü insanların online alışveriş alışkanlıkları kalıcı olacak gibi görünüyor. Çok sayıda noktada hizmet veren mağaza sahipleri ise şube sayısında daralmaya gidecek, yeterince kazanç sağlamayan bazı dükkanların kapanması söz konusu olacaktır. Böylece sadece en verimli mağazalar ayakta kalacak, diğerleri yerini online alışverişlere bırakacaktır. Mağazaların veriminin düşmesi ise aynı anda mağaza içerisinde olabilecek kişi sayısının sınırlandırılması ile doğrudan ilişkidir. Sıra beklemek istemediğimiz için, içeride yeterince insan olduğunu gördüğümüz dükkanlara girmeyi tercih etmeyiz ve bu durumda da olası alışverişimiz doğrudan iptal olmuş olur. Bazı markaların ise bir bütün olarak bu duruma karşı ayakta durması zorlaşabilir ve varlıkları sona erebilir. 

Tüm bu durumlar ile kiralık dükkan sayısının artması ve bunun bir etkisi olarak da kira bedellerinde düşüş yaşanması bekleniyor. Kurumsal firmalar için ciro üzerinden kira verilen yerlerin ise daha çok tercih edileceği bir gerçektir. Yeni dönemin şartlarına direnen dükkan sahipleri ise dükkanının uzun süre boş kalmasına sebep olacaktır. Tüm bu gerçekleri göz önünde bulundurduğumuzda ise görüyoruz ki, cadde üstü dükkanların bu yeni şartlar ile mücadele etmesi, yeni döneme ayak uydurması gerekecektir. Pandemi süresinde söz konusu olan pek çok yeni durumun, Pandemi sonrasında da devam edileceği öngörülüyor. Bu doğrultuda ise insanların açık havadan koparmadan faaliyetlerini sürdüren cadde üzerindeki dükkanlar, çok daha mantıklı seçimler olacak, beklenen başarılı performansı gösterebilecektir. 

Tüm ülkeleri, her kesimden insanı ve tüm sektörleri bir şekilde etkileyen bu olağanüstü durum, dünyanın yeni bir döneme giriş yaptığını gösteriyor. Yani gelecekte, normalleşmenin Korona virüs öncesi dönemden oldukça farklı olacağı gerçeğini göz ardı etmek, işletmeler için başarısızlığa sürüklenmek demektir. Cadde dükkanlarını tercih ederek, hijyene önem veren girişimlerde bulunarak, insan sağlığını temel alan bir iş anlayışı ile hareket ederek, markaların ayakta kalması mümkün olabilir. Yeni dönemde AVM kültürü yavaş yavaş bir dönüşüme girecek ve açık hava konseptli alışveriş merkezleri yaygın hale gelecektir. Bu sistemi, çarşı mantığı ile ifade etmek mümkündür. Yani nihayetinde yine durum cadde üstünde yer alan, doğrudan girip, hızla alışverişinizi yaparak yeniden açık havaya çıkabileceğiniz dükkanları ifade ediyor. Bu şartlar altında perakende sektörü canlılığını muhafaza edebilir ve markaların da varlığını sürdürmesi mümkün olabilir. Son olarak alışveriş sektörü, gıda sektörü, tekstil sektörü ve benzeri pek çok alanda, insanların psikolojik olarak hijyene daha fazla önem verecek olması göz ardı edilmemesi gereken önemli bir püf noktadır. Artık mağazaların bu anlamda ekstra bir hassasiyet göstermesi gerekiyor. Bu sayede müşterilerinin güvenini kazanan markalar, kayıp yaşamadan ayakta kalmayı başarabilecektir. Pandemi döneminin sona ermesini herkes dört gözle bekliyor, ancak normalleşmenin farklı şartları karşımıza çıkaracağı unutulmamalıdır. *

* Kaynak gösterilerek yayınlanabilir. 


https://www.caddedukkan.com/blog/detay/pandemi-donemi-avm-cadde-dukkanlari-ile-perakende-sektoru/

Görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

 WhatsApp Mesaj Gönder
  0532 232 03 62
  0212 244 13 14
   info@caddedukkan.com



Hizmet Talep Formu

Paylaş